baclava

baclava

Baclava e un desert foarte dulce si popular in locuri care erau, pe vremuri, sub dominatia Imperiului Otoman, in Asia si in zonele apropiate. Am decis astazi sa va prezint un dulce foarte iubit de cunoscatorii de specialitati orientale, pentru aroma si ingredientele care fac din acest desert o tentatie irezistibila. Asadar, poti gasi baclava usor in Turcia, in Balcani, in marea parte a lumii Arabe, Iran, Caucaz, Afghanistan si Asia Centrala.

Ingrediente:

200 g miez de nuca si 50 g migdale, date prin masina
250 g foi baclava (le gasiti in toate marketurile, dar daca le pute-ti prepara in casa este si mai bine)
150 g margarina
200 g zahar
120 g miere
150 ml apa
1 lingurita apa de trandafiri ( sau esenta de vanilie)
1 lingurita scortisoara

Preparare:  Nucile se dau prin masina de macinat nuci, impreuna cu migdalele. Se amesteca scortisoara si se imparte in 2 parti egale.
Foile de baclava se pregatesc conform instructiunilor de pe ambalaj. Se impart foile de baclava in trei parti. Se ia primul teanc de foi, se alege fiecare foaie si se unge cu margarina incalzita sau cu ulei, apoi se pune in tava. Se pune un strat de nuci macinate. Se repeta asezarea foilor, a stratului de nuci si a ultimului strat de foi de baclava, avand grija sa ungem cu atentie fiecare strat de foi cu ulei sau margarina si sa pastram foile intregi pentru ultimul strat (care va fi deasupra, vizibil). Se acopera tava si se da la rece 1 ora. In acest interval foile de baclava se inmoaie si le putem portiona. Incingem cuptorul la 200°C si dam tava cu baclava la cuptor timp de 30 minute, pana cand se rumeneste.
Intre timp pregatim siropul pentru baclava: fierbem apa cu zaharul, pana se topeste tot zaharul. Se adauga mierea, se lasa sa dea 2-3 clocote si se ia de pe foc. Se aromatizeaza cu 1 lingurita apa de trandafiri sau esenta de vanilie. Se toarna fierbinte peste baclava, uniform, imediat dupa ce aceasta este scoasa din cuptor.

Recomand un vin sec la acest desert!


Site url: Not Available
Designer: Not Available
Country: Not Available
Twitter: Not Available
Category: Dulciuri

2 Responses so far.

  1. [...] de Baclava sunt cele mai importante ingrediente pentru ca aroma si consistenta acestei prajituri sa fie de calitate. Din acest motiv multe gospodine prefera sa le prepare pentru ca nu-i asa, [...]

  2. horoscop says:

    Super, de mult cautam o reteta, am vorbit la um moment dat, cu un bucatar dar nu am prea retinut sper sa ma ajute de data asta aceasta reteta … am mancat si cu fistic e super