Friptura de miel la cuptor este o friptura delicioasa, fiind unul din preparatele traditionale care fac cinste ospatului traditional de Paste. Daca doresti sa prepari aceasta reteta meritele tale de gospodina vor fi recunoscute de catre toti oaspetii! Un aspect extrem de interesant il reprezinta timpul de gatire in cuptor al acestui preparat traditional!

Inainte insa de a prezenta reteta traditionala de miel de Paste vreau sa va ofer cateva ponturi utile despre felul in care trebuie preparata aceasta carne la cuptor si care sunt pasii spre a obtine un deliciu culinar desavarsit!

Pentru a nu pierde foarte mult timp cu calculele preparatelor de Paste care trebuie gatite in cuptor trebuie sa ai in vedere cateva aspecte!
*Calculeaza timpul care trebuie alocat preincalzirii cuptorului, prepararea la temperatura mare si temperatura joasa si iarasi prepararea la temperatura inalta, pentru ca acesta este modul de de peparare ideal pentru carnea de miel!
*Prepararea carnii de miel la cuptor trebuie sa inceapa cu o temperatura de 230 de grade Celsius, pentru 30 de minute, dupa care se lasa la o temperatura mai joasa. Iar dupa ce carnea se patrunde, adauga 20 de minute pentru ultima perioada la foc mare.
*Timpul in care se lasa carnea la cuptor, la foc mic, depinde de tipul de carne si de greutatea acesteia.
*Este important de stitu faptul ca tipul de carne cu os la cuptor tinde sa fie gata mai repede decat cea fara os, pentru ca osul conduce caldura la interior. Dupa ce se scoate din cuptor, carnea trebuie lasata 10 minute, pentru a permite tuturor sucurilor interioare sa se aseze. Daca nu se respecta aceasta regula esentiala, sucurile carnii proaspat preparate vor curge lasand carnea uscata!
Urmand toate aceste reguli nu ve-ti da gres!

Cum preparam friptura de miel la cuptor?

Partea cea mai buna pentru friptura de miel este piciorul din spate pana la rinichi.
Aveti nevoie de:

1 kg de carne de miel
Sare,
Piper negru proaspat macinat
Boia dulce de ardei
4-5 linguri de ulei – poti folosi si untura (dupa preferinta)
3-4 fire de usturoi verde
O jumatate de lamaie

Daca cei dragi tie nu suporta mirosul specific de carne de miel, este indicat sa freci carnea de miel pe toata suprafata ei cu lamaie, astfel incat sa indepartezi mirosul! In acest fel pretentiosii nu vor mai evita traditionalul preparat!
Se aseaza bucata de carne intr-o tava cu atentie, astfel incat sa nu fie prea mult loc in jurul bucatii! Risti sa se arda sosul iar carnea sa prinda miros de fum!
Adauga piper si boia pentru ca apoi sa le intinzi cu mana uniform, pe toata suprafata carnii. Bucata de carne trebuie unsa cu ulei sau cu untura. Introdu tava in cuptorul incins la temperatura mentionata mai sus, unde va sta aproximativ 20 de minute.
Dupa asta trebuie sa presari putina sare si adauga 3-4 linguri de apa in tava. Din cand in cand, carnea de miel se va intoarce pe o parte, pentru a se rumeni uniform, timp in care trebuie sa o stropesti cu sosul din tava.
Dupa ce s-a rumenit, trebuie sa acoperi tava cu un capac sau cu o folie de aluminiu, pentru ca ca friptura sa ramana suculenta. Trebuie sa o lasi la cuptor aproximativ 30 de minute in aceasta forma. In momentul in care este gata se adauga in sos usturoiul verde, tocat astfel incat sa ofere carnii o aroma foarte placuta.

Mai exista numeroase sugestii de retete pentru a prepara carnea de miel pentru paste insa aceasta este “reteta de baza” a fripturii de miel la cuptor.
Poti incerca o mare varietate de condimente cum ar fi oregano, rozmarin sau menta care este foarte recomandata pentru carnea de miel iar daca o gasesti proaspata te vei bucura de un gust desavarsit al fripturii!

Pentru cei ce sunt extrem de atenti la ceea ce mananca si mai ales cat mananca in perioada sarbatorilor, trebuie sa ii informez ca 100 de grame de carne de miel contin aproximativ 200 de kcal, asa ca fiti foarte atenti la cat va puneti in farfurii!

Emanuela Negura!


Site url: Not Available
Designer: Not Available
Country: Not Available
Twitter: Not Available
Category: Fripturi

One Response so far.

  1. [...] a alimentatie pe care majoritatea romanilor o fac de Sarbatori! Cand se aseaza la masa mananca friptura de miel, garnitura care poate fi reprezentata de cartofi sau alte combinatii bogate in amidon si nelipsita [...]